Rotaryclub Antwerpen-Amerloo

Rotaryclub Antwerpen-Amerloo viert haar 30-jarig jubileum. Als er in de Rotarygemeenschap een nieuwe club bijkomt, is het altijd feest. Op 16 augustus 1993 bij de officiële erkenning van Rotaryclub Antwerpen-Amerloo door Rotary International was dat niet anders.      
Er was dat keer meer dan één reden tot feesten want er ontstond niet alleen een nieuwe club maar voor het eerst in de Belgisch-Luxemburgse Rotarygeschiedenis kregen vrouwen de kans om tot Rotary toe te treden. De club kreeg de naam van het Schotens kasteel waar de eerste jaren de vergaderingen plaatsvonden: Amerloo.  
Er waren toen veel redenen om te vieren, maar nu ook, want we vieren dit jaar het 30-jarig jubileum van deze club!

Van bij het begin telde Rc Antwerpen-Amerloo een flink aantal vrouwelijke leden. En die speelden en spelen een belangrijke rol in het clubleven en ver daarbuiten, o.a. op districtsniveau. Zo leverde Amerloo ons land met Andrée Wyckmans  de eerste vrouwelijke assistent-gouverneur (2006-2010) en met Babette Van Look in 2009-2010 de eerste vrouwelijke districtsgouverneur. Enkele jaren voordien, in 2003-2004 waren Marc Penen en Flor Jacobs resp. districtsgouverneur en districtssecretaris. Later trad Raymond De Craecker in hun voetsporen als assistent-gouverneur (2014-2018) en als district-trainer (2018- ).

In de loop van de jaren werkte Rc Antwerpen-Amerloo mee aan tal van nationale en internationale Rotaryprogramma’s zoals The Rotary Foundation, PolioPlus, Hoofdzaak er is Hoop, Shelterbox,…  
De club lanceerde meerdere initiatieven ter ondersteuning van goede doelen in binnen- en buitenland. Op het lange palmares staan onder andere een instituut voor autistische jongeren in Turkije, een vereniging voor hulp aan seropositieve kinderen, autobusjes voor kinderen en jongeren in Zuid-Afrika, speeltuigen en een belevingstuin voor gehandicapte jongeren in Reet en in Tienen, diverse installaties in scholen voor buitengewoon onderwijs, een geleidehond voor blinden, een speciaal uitgeruste rolstoelbus voor zwaar fysiek gehandicapten, de renovatie van een vervallen constructie tot een zonnige veranda voor de palliatieve zorg in Wuustwezel, enz. Rc Antwerpen-Amerloo gaat op hetzelfde elan verder. De opbrengst van deze Quiz gaat naar het project Raket van het Open Poortje waarover u op deze website meer informatie kan vinden. De club biedt ook kansen aan jongeren die in contact willen komen met andere culturen, aan leerlingen die op zoek zijn naar informatie over hun toekomstig beroep, aan studenten en reeds gediplomeerden die zich willen vervolmaken of willen specialiseren. 

Dat allemaal, gestoeld op de vriendschap onder de leden en de vrienden Rotariërs van andere clubs, in het bijzonder van de contactclubs Rc Elsloo-Maaskant (NL), Rc Paris La Défense (F) en Rc Berlin-Unter Den Linden (D).

Ook op sportief vlak staan we ons mannetje. Zo richt Amerloo al sinds 2011 de Rotary@10Miles in, voor al wie onder het logo van Rotary wil deelnemen aan de Antwerp 10 Miles.